Costa Rica – Land zonder leger

Mijn persoonlijke voorkeursstijl in alles wat ik doe, of het nou werk, politiek of vriendschap is, is om niemand persoonlijk aan te vallen. Het gaat wat mij betreft altijd om de inhoud!

Hierin vind ik Gandhi natuurlijk (zoals velen) een groot voorbeeld. Hij valt niet aan, maar biedt wel weerstand. Eerlijk gezegd verval ik soms wel in de aanval, omdat ik niet weerloos ben of wil zijn. Ik ben zeker assertief en kom voor mezelf op! Als de ander zijn aanval staakt, stop ik ook en blijf niet in de tegen-aanval.

Ik hoorde ooit een mooi verhaal over een land in Zuid-Amerika zonder leger, dat omringd is door landen die allemaal wel een leger hebben. dat land blijkt Costa Rica te zijn. Zij hebben op een gegeven moment (na een burgeroorlog) het besluit genomen geen leger meer te willen en hebben dit in hun grondwet opgenomen. Hoe geweldig is dat?!

De president van Costa Rica is naar de buurlanden toegestapt en heeft hen verteld dat ze hun leger gingen afschaffen. Ook stelde hij zich weerloos op en zei tegen alle buurlanden dat ze natuurlijk, als ze dat wilden, zijn land konden binnenvallen en overnemen. Niemand bleek een weerloos land zonder leger te willen aanvallen. Dus hebben de omringende landen afgesproken met Costa Rica dat ze dat niet zouden doen. Mooi he?!